Intervjun publicerades i Arguments produktkatalog 14 augusti, 2023
Vad skickar man med en ungdom som ska lämna hemförsamlingen och börja studera vid universitet? Om Johan Reftel får önska finns hans nya bönbok Låt ditt ansikte lysa över mig med i packningen. Boken innehåller böner som passar oavsett om man har en minut, fem minuter eller 15 minuter till sitt förfogande
Varje bön i boken utgår från en vers i Psaltaren. Till varje bön finns också förslag på frågor att utgå från när man ber. Frågorna kan hjälpa den som ber att hitta olika infallsvinklar i bönen. Här finns också många praktiska tips och personliga reflektioner som har med bön att göra – till exempel att man inte behöver sitta still eller ha knäppta händer när man ber.
– Det var först i vuxen ålder som jag på allvar förstod att det inte är finare att sitta när man ber. Själv ber jag gärna när jag är i rörelse, berättar Johan Reftel när vi hörs på telefon en eftermiddag i slutet av maj.
Han är församlingspedagog i Onsala församling, och så här års har han fullt upp med planeringen av sommarens konfirmandläger.
Johan Reftel har arbetat som församlingspedagog i 23 år och har skrivit ett flertal metodböcker, bland annat konfirmandmaterialet Con Dios.
De senaste tio åren har skrivandet fått ligga i träda. Sedan sönerna Benjamin och Lukas föddes har fokus legat på dem. Idéerna har dock inte sinat. Johans mobil är full med spridda anteckningar som han har plitat ned när små tankefrön dykt upp.
– Den här boken har legat och pockat på mig i tio år. Jag har sett behovet av att kunna skicka med de äldsta ungdomarna i kyrkan något handfast material när de flyttar för att börja plugga. Det är väldigt lätt att tappa sin församling och sin förankring i tron.
Han konstaterar att Sverige är ett av världens mest sekulariserade länder och att det inte alltid är så lätt att stå upp för sin kristna tro.
– Jag tror att ungdomarna behöver mer fördjupning. Vi är duktiga på konfirmandlektioner om bön, och stannar man kvar som ung ledare har man repeterat den delen och kanske till och med fått hålla en egen lektion. Men ibland tror jag att vi missar steg 2 och steg 3 när det gäller undervisning om bön. Där hoppas jag att den här boken kan vara till hjälp.
Med boken Låt ditt ansikte lysa över mig hoppas han att fler ska upptäcka hur värdefullt det är att ha en rutin för att be – oavsett om det handlar om bara en minut.
Att välja ut 28 psaltarverser var en utmaning. Under en period var en hel dörr hemma hos Johan och hans familj täckt med post it-lappar med verser ur Psaltaren.
Till slut hade han lyckats gallra bort tillräckligt många, så att 28 verser återstod. Dessa verser handlar bland annat om tröst, förlåtelse, tacksamhet, tvivel, vägval och oro. Tanken är att läsaren ska använda dessa verser som utgångspunkt för sin bön – precis som människor i flera tusen år har gjort.
Två av bönerna i boken – Jesusbönen och pilgrimsbönen – är inte hämtade från Psaltaren. Eftersom de är så välkända och innehållsrika valde Johan att ta med dem ändå.
Låt ditt ansikte lysa över mig innehåller konkreta tips och frågor som levandegör bibelordet och hjälper en att minnas det. Till varje bön finns dessutom ett förslag på en lovsång att lyssna till. Sångerna är främst tänkta för den som har en kvart till sitt förfogande, men går naturligtvis att använda även i andra sammanhang. Här finns allt ifrån Hillsong till gregoriansk munksång representerad och bokens sångförslag är samlade i en lista på Spotify.
Johan Reftel hoppas att metoderna i boken ska tydliggöra att bön handlar om dialog och att vi kan få andas bön, hela dagen.
Ett av råden som han har valt att ha med har betytt särskilt mycket för honom själv: att be utifrån de känslor man upplever, oavsett om det är ilska, frustration eller avund. Alla känslor får vara med när man ber – det behöver inte vara så välkammat. Eller som broder Lugi, en italiensk munk, formulerade det när Johan lyssnade på honom vid en ledarskapskonferens i London: »Every scrap of wood is good for fire«. Varje liten vedbit går att elda med.