Intervjun publicerades i Arguments produktkatalog 11 januari, 2021
Med materialet Bibelsmedja välkomnar Marit Norén och Nicklas From deltagarna in i ett kreativt rum – både bildligt och bokstavligt.
– Precis som i en smedja handlar det om att jobba och tillsammans skapa något, förklarar Marit Norén, präst i Västerås stift.
Att använda forna tiders smedjor som en metafor för den process man hoppas sätta igång är en av flera referenser till en kulturhistorisk kontext. Bildspråket är hämtat från Bergslagens och Dalarnas smedjetäta landsbygd, där kurbitsar, dalablått och vapensköldar var återkommande inslag.
– Vi vill knyta an till vår historia och den svenska allmogekulturen, samtidigt som det är ett tidlöst material med relevans för vår tid, säger Marit Norén som är präst i Önsta församling.
– Det här sättet att möta bibeltexter med mina egna erfarenheter, och att tillsammans med andra brottas med texterna, är inte en ny metod som vi har uppfunnit. Men vi kände att det saknades ett material inom det här området.
Bibelsmedja innehåller en »faktalåda« där läsaren får en fördjupad kunskap om Bibeln med hjälp av ett antal skribenter. Förutom fakta om Bibeln berörs frågor som genusperspektiv, symbolspråk och Bibelns roll i populärkulturen. Den andra delen av materialet utgörs av en »metodlåda«, med tips på konkreta övningar och förslag på upplägg i olika sorters bibelsamtal. Stiftspedagogen Nicklas From har tillsammans med många andra bidragit med metoderna till boken. Tack vare bibelsamtalsledarutbildningar inom ramen för projektet »Dela tro, dela liv« har det funnits stora möjligheter att prova och utvärdera metoderna längs vägen.
Men att teoretiskt beskriva vissa praktiska metoder var en utmaning.
– Det är nog bland det svåraste jag har gjort. Vissa metoder sitter i ryggmärgen och man justerar automatiskt vissa saker medan man jobbar med en grupp. Att få ned det på pränt och vara säker på att andra förstår vad som menas var inte lätt, säger han.
Resultatet är ett gediget material med en tydlig folkbildningstanke, riktat främst till ledare.
Målgruppen är dels unga vuxna, dels församlingsmedlemmar som vill kunna leda bibelsamtal utan att nödvändigtvis behöva ha en präst eller teolog vid sin sida.
Marit Norén hoppas att Bibelsmedja ska bidra till att Bibeln blir mer använd och att människor ska känna en stolthet över att läsa Bibeln.
– Det finns så mycket intressant och spännande i Bibelns berättelser som också har med mitt och ditt liv att göra, säger hon.