Intervjun publicerades i Arguments produktkatalog 19 augusti, 2021
Med boken Emmausvägen – tio steg för församlingsveniater vill Erik Keijser erbjuda en metod för att utvecklas i predikandets konst.
– Det här är den lärobok jag själv hade behövt, säger han.
Det har gått drygt fem år sedan Erik Keijser prästvigdes i Växjö domkyrka. I dag arbetar han som stiftsadjunkt i Växjö stift, bland annat med gudstjänstutveckling, kyrkorätt och kyrklig indelning. Han brinner för predikandet som hantverk och vill utmana andra att ta nya steg – såväl enskilda individer som församlingar generellt.
I sitt arbete med att utbilda och fortbilda personer i stiftet – bland annat de lekmän som ibland leder gudstjänster eller predikar, så kallade församlingsveniater – upptäckte han att det saknades bra metoder att använda sig av.
– Jag fick möjlighet att ta mig an uppdraget att sätta ihop en metod och ett material. En del frågor konfronterades jag med för första gången. Andra utmaningar har jag grubblat på i mer än ett decennium, säger han.
Erik har utgått från Emmausberättelsen i Lukas 24:13–27 och delat in metoden i tio steg med en gemensam struktur.
– Den första övningen handlar om att ställas inför det som »bränner till«, ungefär som när Emmaus-vandrarna slår följe med Jesus. Mötet med Jesus förändrade allt. Den händelsen utgör en klangbotten för hela boken. Det finns något att säga.
De resterande nio stegen handlar om att utvecklas i predikandets konst genom en mängd praktiska övningar av olika karaktär och svårighetsgrad. Här finns också handfasta råd kring hur man disponerar och strukturerar en predikan.
Erik Keijser säger att han har skrivit den lärobok, kallad Emmausvägen, som han själv hade behövt.
– Övningarna i boken går att använda som ett slags husapotek. Man kan jämföra materialet med de skalövningar jag använde som ung fiolspelare. De övningarna går att återvända till oavsett om man spelar på fritiden eller är yrkesmusiker.
Målgruppen är personer som inte är prästvigda men som vill och kan ta ansvar i församlingen genom att predika. Boken passar också för den som studerar till präst. Tanken är då att en handledare vägleder prästkandidaten med hjälp av övningarna i boken. Metoden kan även användas för den som vill utvecklas som präst, genom att två präster handleder varandra.
– Min förhoppning med boken är att Guds ord ska kunna bli hört och förkunnat överallt, säger Erik Keijser.