Präst och författare till bland annat Brinna, bli bränd, glöda igen och Lugn och tillit.
Kerstin Hesslefors Persson inspirationstalar om:
Konsten att vara rädd om sig
Det är en konst att vara rädd om sig; att vara närvarade i sig själv, i mötet med andra och i det som händer omkring oss. Tal och samtal utifrån boken Brinna, bli bränd, glöda igen om arbetsglädje och begränsningarnas möjligheter. Vilja mycket, tänja på gränserna och drabbas av energiläckage. Ha ork och lust kvar när dagens uppgifter är utförda. Vara närvarande i det som det faktiskt pågår just nu, orka vara där vi ska vara och därmed också närvaro hos andra.
Existentiellt ledarskap
Att vara ledare eller medarbetare och människa pågår i samma person samtidigt. Alla våra erfarenheter finns i och med oss. Existentiell hälsa handlar om hur varje människa uppfattar hela sin situation, med hela sig, både inom sig och utåt, i livets olika situationer. Åtta aspekter som påverkar vår existentiella hälsa är: andlig kontakt, mening med livet, förundran, helhet, andlig styrka, harmoni, hopp och tro.
När ny psalm blir till
Nyskrivna psalmer speglar vår tids aktuella frågor och vårt samhälle, många gånger med nytolkande teologi. Om hur ny psalm växer fram med avstamp hos Anders Frostenson och Britt G Hallqvist. Om tillkomsten av några psalmer som vi också får möjlighet att sjunga.
Hjärtats samtal
”Jag är inte religiös, men jag ber till Gud i besvärliga situationer.” Det är en vanlig replik. Bönen är en hjälp att leva närvarande mitt i allt som sker. Den hjälper oss att sätta ord på det som varken går att greppa eller begripa. Bön är att överlämna sig själv, att släppa taget och till synes tappa kontrollen. Eller inse att vi aldrig kan ha kontroll över livet och öppna oss för att ta emot.
Samarbeta
Vi har mycket kraft om vi lär oss dra nytta av varandra, övar oss att växeldra och ser varandra med vår styrka och vår skörhet. Arbetet tar stor del av vår tid och är en del av vår identitet. Är dessutom vårt yrkesval nära förknippat med vår inre övertygelse och tro, blir identitet och yrke ännu mera sammanvävda. Växa kan vi bara göra riktigt bra tillsammans. Vi går in i arbetet som individer, men delar i tillit och förtroende för varandra en gemensam idé. Idén bärs kanske inte lika mycket av alla, men tillsammans blir vi ett vinnande lag.
Inkluderande språk
Språk är färskvara. Ett språk som inkluderar bärs av tillit och hör samman med att vara tilltalad, delaktig och berörd. Mindre rädsla och mer tillit uppmuntrar dessutom till förnyelse. Ett inkluderande språk tar upp det som är angeläget och som bekräftar. Ett språk i vår tid, för oss som lever här och nu, med årens perspektiv och evighetens framtidshopp. Ett sådant språk kan vi bara åstadkomma i mötet med varandra. I dialog, när vi lånar varandras perspektiv och särskilt lyssnar till dem av oss som känner sig utanför och i minoritet.
Lugn och tillit
Livet som händer rymmer vår tillit och vårt missmod. Tankefrön och psalmer i vår tid utifrån boken Lugn och tillit. Med inspiration av iakttagelser i vardagen vill dessa bilder i ord och ton ge hopp om att det genom lugn och tillit öppnar sig en väg. Vi sjunger några av psalmerna.
Läs en intervju med Kerstin Hesslefors Persson – Lugnet och tilliten som bär
Kontakt
kerstin.hesslefors@gmail.com,
www.kerstinhesslefors.se