Intervjun publicerades i Arguments produktkatalog 19 augusti, 2021
Varför är drama ett bra inslag i gudstjänsten?
– För mig är ett drama en berättelse med ett budskap som är värt att föra vidare. I dramat förmedlas detta budskap med många olika uttrycksformer. Jämfört med traditionell predikan tillför dramat flera dimensioner som gör det lättare för åhöraren att få något viktigt med sig hem.
Vad kännetecknar ett bra drama?
– Jag återkommer till berättelsen. Den är avgörande. Självklart vill jag att den bär och bärs av tankar från evangeliet om Jesus, utan att därför nödvändigtvis behöva bli övertydlig. När vi väl hittat en god berättelse gäller det att förmedla den på bästa sätt. Viktigaste resursen är dramagruppen, de människor som vill vara med. I mötet mellan berättelse och människa kan något stort hända. Det har jag själv upplevt, och det har förändrat mitt liv och hjälpt mig att på ett djupare sätt förstå vad kristen tro handlar om och vad som kan vara min uppgift i detta sammanhang.
Vem blir mest påverkad av ett drama – de som framför berättelsen eller åskådarna?
– När det fungerar som bäst är det ett kreativt samspel. Men helt klart klappar mitt hjärta mest för gruppen, de som jag får följa från de första försiktiga stegen in i berättelsen och fram till det slutliga framförandet. Det är en spännande resa! Jag har prövat olika metoder i detta sammanhang – från det långsiktiga arbetet som kan spänna över flera månader, till den korta, intensiva insatsen på en timmes förberedelser, innan det är dags. Båda formerna har sitt speciella värde.