Intervjun publicerades i Arguments produktkatalog 2 juli, 2020
Att vara snäll kan sätta igång en våg av vänlighet. Snällhet smittar
nämligen. Det menar socionomen och författaren Mia Börjesson som i Snällast vinner hyllar egenskaper som godhet och hjälpsamhet.
– Den som är snäll får ofta snällhet tillbaka.
Att vara snäll kan sätta igång en våg av vänlighet. Snällhet smittar nämligen.
Det menar socionomen och författaren Mia Börjesson som i Snällast vinner hyllar egenskaper som godhet och hjälpsamhet.
Den som är snäll får ofta snällhet tillbaka.
Efter drygt 30 års arbete med tonåringar, bland annat i rollen som kurator, har Mia Börjesson mött hundratals unga som har delat med sig av sina tankar och känslor kring livet.
Tanken på att skriva en bok om snällhet väcktes efter att många unga i samtal uttryckt ett behov av att prata mer om vad det innebär att vara snäll och vilka konsekvenser det får.
– De flesta unga som har gått eller går i svensk skola har varit med på många temadagar och möten kring mobbing, kränkningar och annat som saboterar hälsan, men inget motsvarande med fokus på snällhet och annat som gör livet bra, säger hon.
Mia Börjesson har också upplevt ett sug efter mer kunskap på det här området bland många av de ledare, lärare och föräldrar hon regelbundet möter i sitt arbete som föreläsare och coach.
Häftet Snällast vinner är tänkt att fungera som inspiration till samtal om snällhet och vänlighet. Det lyfter även ämnet vänskap och vad som kännetecknar en riktigt god vän.
Materialet bygger till stor del på Mias samtal med ungdomar. Vi får ta del av deras funderingar om varför det är viktigt att vara snäll och om hur det påverkar måendet i positiv riktning.
I häftet redogör Mia Börjesson också för vilka fördelar det finns med att vara snäll, utifrån vetenskapliga rön.
– De människor som i längden mår bäst är de som verkar fungera väl i samspel med andra. Forskning visar att man själv mår bättre av att göra bra saker för andra. Att vara snäll är alltså ett vinnande koncept.
Mia Börjesson betonar att det även är viktigt att vara snäll mot sig själv. Det kan till exempel handla om att sätta gränser, att ta hand om sig själv, att tacka nej till sådant som inte känns bra och att tro att man är värd ett bra liv.
– Snällhet kan påverka dig positivt både fysiskt och psykiskt. Kroppens organ fungerar bättre när du känner dig trygg och mår bra.
Hennes förhoppning är att boken ska leda till samtal och diskussioner som sätter igång »snällringar«, där någon som blivit vänligt bemött i sin tur är snäll mot någon annan.
– Det vore ju fantastiskt om snällheten kunde öka i samhället, säger hon.