Intervjun publicerades i Arguments produktkatalog 23 augusti, 2022
Hur förkunnar vi Kristus på ett sätt som tilltalar andligt sökande nutidsmänniskor? Hur når vi granskogsfolket som finner frid i skogen snarare än i kyrkan? Det är några av frågeställningarna i Kristus förkunnar vi av biskop Karin Johannesson.
Boken bygger på två föredrag som Karin Johannesson höll vid präst- och diakonmötet i Uppsala stift 2017 respektive 2021. Under de fyra år som har passerat däremellan har mycket hunnit hända, inte minst att Karin Johannesson valdes till biskop 2019. Tematiken i boken är dock enhetlig och handlar om stora förändringsprocesser.
Under de gångna åren har världen genomlevt en pandemi som präglat även Karin Johannessons vardag och arbete. Mycket har ställts in och annat har ställts om. Hon är dock full av tillförsikt och tycker att kyrkan befinner sig i en spännande tid.
Suget efter andliga upplevelser är stort och utbudet av andliga praktiker som yoga, meditation, pilgrimsvandringar och retreater tycks bara öka. Här har kyrkan en unik chans att presentera sin Uniqe Selling Point (USP).
– Det kyrkan erbjuder sedan årtusenden efterfrågas av allt fler människor i dag, säger biskop Karin Johannesson.
I boken reflekterar hon kring ordet kontemplation och vad olika människor lägger i det begreppet. Allt fler verkar längta efter stillhet och många finner den i naturen. Hon refererar till David Thurfjells bok Granskogsfolk: Hur naturen blev svenskarnas religion ochkonstaterar att hon själv blir lugn av att vistas i naturen, inte minst i fjällen och gärna i ett skidspår. Många svenskar beskriver att deras andliga törst släcks genom joggingturer i skogen eller av ett dopp i havet. Då borde det väl räcka att lyssna till Gud i fågelsången? Behövs verkligen någon som förkunnar Kristus? Det är den underförstådda frågan till kyrkan, menar biskop Karin som ser en stor utmaning i att lyckas nå granskogsfolket – och att få dem att stanna kvar.
För att svara mot svenskarnas längtan efter andlighet behöver vi enligt biskop Karin Johannesson börja prata om de riktigt viktiga frågorna, som vad Kristus vill med sin kyrka i dag.
– Vi behöver till exempel fundera på varför vi sitter i ett visst möte där vi diskuterar en specifik lokalfråga. Vi behöver inkludera Kristus också i strategiska samtal som vi spontant kanske inte tror berör honom särskilt mycket. Vad betyder det att Kristus är med från evighet till evighet? Det betyder bland annat att han inte är en abstrakt idé utan en person som möter oss i nuet.