Intervjun publicerades i Arguments produktkatalog 15 augusti, 2024
Med Kyrkans gröna kokbok vill Jennie Högberg inspirera andra att ställa om till en mer växtbaserad kost.
– Många vet inte hur man ska börja, säger Jennie som har samlat
50 recept som passar för alla verksamheter inom kyrkan.
När vi hörs på telefon en måndagsförmiddag i maj har Jennie Högberg en intensiv helg bakom sig, då några av bokens 50 recept har provlagats och fotograferats. Mängder med ingredienser har handlats in, mat har lagats, och rekvisita har släpats fram och tillbaka till olika platser – från fotostudion i centrala Stockholm till församlingshemmet utanför Gnesta. För att ro projektet i land har det krävts många hjälpande händer som har bistått med att laga mat och diska enorma mängder disk.
– Jag blir lycklig när jag tänker på alla människor som har velat engagera sig. Det har varit jätteroligt och kreativt och allt har flutit på, säger Jennie Högberg som är präst i Flemingsbergs församling.
För åtta år sedan gick Jennie Högberg över till att äta vegansk kost – eller växtbaserad kost som hon hellre säger. Idén till boken har vuxit fram under några år och började med att hon upptäckte att det ofta saknades alternativ för den som vill äta växtbaserat. Hon har också förstått att många tycker att det är svårt att laga växtbaserat, helt enkelt för att man saknar kunskap.
– Det finns många fördomar om att det skulle smaka konstigt och inte innehålla tillräckligt med näringsämnen, säger hon.
I Kyrkans gröna kokbok har Jennie Högberg sammanställt 50 recept med allt från hela maträtter till fika och tips på tilltugg och alternativa pålägg. Alla recept är beräknade för 20 personer. Här finns recept för exempelvis konfirmandlägret, sopplunchen, kyrkkaffet eller en middag på stiftsgården.
I arbetet med boken har hon haft allt från husmödrar till församlingspedagoger i åtanke.
Utöver recepten finns många användbara tips som kan underlätta för den som vill ställa om till en växtbaserad kost. Hon konstaterar att det tar tid och energi att förändra vanor men att det efter ett tag går av bara farten.
– Jag hoppas att andra kan bli inspirerade och förstå att det går att laga god växtbaserad mat med smaker man känner igen, även om maten inte består av animalier.
Tanken är att boken ska kunna användas både som en kokbok och som en metodbok. Här finns flera texter där skribenter som Sara Bronner, David Stenholtz och Micael Grenholm ger en vetenskaplig och teologisk grund till varför det är bra att äta växtbaserat.
– Kött- och mejeriproduktion släpper globalt ut lika mycket växthusgaser som alla bilar, flyg och transporter tillsammans varje år och skadar den biologiska mångfalden. Vi behöver förstå hur mycket vår kosthållning påverkar vår omvärld. Kyrkorna runt om i landet serverar tillsammans flera miljoner portioner per år och kan genom att laga och servera växtbaserad mat göra stor skillnad för klimatet, säger Jennie Högberg.
I Svenska kyrkans färdplan för klimatet finns ett mål om att alla enheter ska uppnå klimatneutralitet för den egna verksamheten till år 2030. Att minska utsläppen för mat och fika som serveras har därför betydelse, menar Jennie Högberg.
Hon hoppas att texterna i boken ska kunna användas som underlag för diskussioner, kanske i kyrkorådet eller olika arbetslag. Eller varför inte anordna en matlagningskurs där man både får lära sig att laga växtbaserat och samtala om texterna?
– Min förhoppning är att den här boken ska ge matglädje och bidra till en bättre hälsa. Jag hoppas också att den kan leda till minskat lidande för djuren.
Hon är medveten om att växtbaserad mat för vissa är laddad med känslor eftersom den förknippas med en viss livsstil. Men Jennie Högbergs avsikt är inte att omvända alla.
– Syftet är att vi ska laga mer växtbaserad mat, inte att alla ska bli veganer.