Intervjun publicerades i Arguments produktkatalog 23 augusti, 2022
Det som sker när vi samlas till gudstjänst är inte bara till för oss själva utan också för världen. Göran Lindström hoppas att kyrkans liturgi ska förändra vår världsbild och påverka vår livsstil.
– Profetisk liturgi utmanar invanda tankemönster, säger han.
I boken Profetisk liturgi funderar Göran Lindström över samhällets framtida utveckling. Hur kommer klimatkrisen att påverka oss? Vad händer efter kriget i Ukraina? Vilka blir konsekvenserna av pandemin? Går det att återgå till det så kallat normala och fortsätta att leva som vanligt? Frågorna är många, ovissheten är stor.
Här spelar liturgin en viktig roll, menar Göran Lindström som är pensionerad stiftsadjunkt bosatt i Uppsala.
Under senare år har han blivit alltmer medveten om den radikalitet som ryms inom den vanliga högmässan. Han hoppas att fler ska börja reflektera över en undanskymd dimension av liturgin som kan kallas profetisk.
– En gudstjänst kan både ge tröst och vara utmanande. Profetisk liturgi utmanar invanda tankemönster, säger han.
Göran Lindström har länge haft ett engagemang för klimatet och miljön. I boken uppmanar han läsarna att våga uttrycka sorg och frustration.
»De känslor som bryter fram när vi ställs öga mot öga mot klimatförändringarna är ett tecken på att vi bryr oss och är engagerade. Även de negativa känslorna är gåvor«, skriver han.
Kyrkans liturgi har enligt Göran Lindström ett unikt språk som kan uttrycka klimatsorg – dels i form av syndabekännelsen och bönen om förlåtelse i högmässan, dels i form av klagan.
– Att klaga är att våga se verkligheten som den är. Klagan är också en form av bön, säger Göran Lindström som tycker att klagan behöver ges större utrymme i gudstjänsten.
– Att få utrycka sorg och vrede genom klagan lindrar mänsklig ångest och ger plats för ett hopp som kan spira. Att söndag efter söndag tillsammans med andra sjunga Kristusropet Herre, förbarma dig hjälper oss att se och lyssna in världen.
Göran Lindström menar att liturgin behöver ha blicken vänd mot världen. Han efterfrågar en spiritualitet som hjälper oss att vara mer närvarande och agera annorlunda, inte minst i frågor som rör överkonsumtion, klimatkris och kärnvapenhot.
– Det som sägs, görs och tas emot i högmässan kan ge hopp och inspiration till engagemang. När det ser ut som det gör i världen är det lätt att ge upp, men hoppet hjälper oss att ändå göra något, säger Göran Lindström.