Intervjun publicerades i Arguments produktkatalog 19 augusti, 2024
Himmelskt härligt och ibland besvärligt. Det är titeln på det häfte om sex som Frida Ohlsson Sandahl har skrivit. Hon hoppas att materialet ska få fler att våga närma sig ett laddat ämne.
– Vi behöver prata mer om sexualitet, säger hon.
Frida Ohlsson Sandahl vigdes till präst 2023 och är från augusti i år församlingsherde i Kållereds församling. Hon är också sociolog, författare och en ofta anlitad föreläsare inom ämnen som hbtq, normkritik och mångfald.
Frida Ohlsson Sandahl hade under flera år burit på en tanke om att skriva ett material om sex – riktat till ungdomar – när hon fick möjlighet att göra verklighet av sin idé i form av häftet Himmelskt härligt (och ibland besvärligt).
Idén uppstod ur ett reellt behov. Frida Ohlsson Sandahl upplevde att många inom kyrkan verkade rygga för ämnet, vilket riskerar att skapa felaktiga bilder och föreställningar. Hon saknade också ett kristet perspektiv kring frågor om sexualitet.
– Unga i dag har tillgång till massvis med information och har mycket kunskap om sex och om kroppen, men många saknar vuxna att prata med om sexualitet.
Det hoppas Frida Ohlsson Sandahl att Himmelskt härligt (och ibland besvärligt) ska kunna ändra på. Materialet vänder sig till ungdomar i konfirmationsåldern och uppåt och tar upp frågor om sex ur en mängd olika aspekter med rubriker som: Har alla andra sex? Vänta eller ligga? Sluta tjata! och Sex och samtycke. Ett tydligt budskap genom materialet är att alla har rätt till sin egen kropp och sin egen sexuella identitet. Att sex är något fint, skapat av Gud, är ett annat budskap som återkommer i texterna.
Språket är lättillgängligt och rakt på sak. Frida Ohlsson Sandahl väjer inte för att skriva om sådant som kanske kan upplevas som pinsamt eller svårt att prata om.
– Vi har jobbat jättemycket med språket så att det varken ska uppfattas som alltför akademiskt eller moraliserande, berättar hon.
Hon hoppas att texterna ska kunna bli ett underlag för vidare samtal – till exempel i konfirmandgruppen eller i andra sammanhang där man vill prata om sex men inte riktigt vet hur.
– Jag vill uppmuntra vuxna att vara modiga. Sexualitet är så mycket mer än bara sex – det handlar lika mycket om längtan och närhet. Sexuell hälsa är så viktig för oss och påverkar vår generella hälsa. Att prata med unga om sex handlar också om våldsprevention, till exempel när det gäller sådant som samtycke.
Ett av kapitlen tar upp vikten av att inte göra något mot sin vilja. Frida Ohlsson Sandahl förklarar vilka lagar som finns, till exempel att det i Sverige är olagligt att köpa sex mot ersättning. Här finns också kontaktuppgifter till olika organisationer som hjälper den som blivit sexuellt utnyttjad.
Ett annat avsnitt handlar om porr och porrtittande. Utgångspunkten är att många tittar på porr och att det leder till att en del får med sig föreställningar och ideal från porrens värld.
För Frida Ohlsson Sandahl har det varit av största vikt att ha ett icke-dömande tilltal.
– Om vi moraliserar och säger att porrtittande är fel stänger vi dörren till samtal. Jag är trött på fördömande.
Hon tror snarare på att våga prata om sakernas tillstånd och att tillsammans resonera kring porr och vad porren gör med en.
– Som vuxna behöver vi vara icke-dömande samtidigt som det är viktigt att påpeka att vi som kristna har ett ansvar för hur vi handlar i världen. Gud vill att vi ska vara rädda om oss själva och om andra.
Hennes mål med materialet är att kyrkan ska bli en plats där man vågar prata om sexualitet och att fler unga ska få tillgång till en god sexuell hälsa.
– Jag hoppas att det här häftet ska ge vuxna början till ett språk inom sexualitetens område. Framför allt hoppas jag att unga ska förstå att sexualiteten är en gåva från Gud och att man har rätt till sin egen kropp och sin egen sexualitet.