Intervjun publicerades i Arguments produktkatalog 3 januari, 2022
Med boken Samiskt kyrkoliv hoppas Birgitta Simma kunna fylla i de många kunskapsluckor som finns om samerna och deras kultur, historia och livsvillkor.
– Jag såg behovet och bestämde mig för att göra något, säger hon.
Arbetet med boken har tagit flera år. Det som från början var tänkt att bli en mindre bok, riktad till Luleå stift, har vuxit till ett betydligt mer omfattande material. I boken, Samiskt kyrkoliv, varvar Birgitta Simma historiska tillbakablickar med fakta om samisk teologi, kultur och aktuell forskning. Försoningsprocessen med Svenska kyrkan och samernas rättigheter är en annan viktig del. Här finns också personliga reflektioner från samer.
– Jag hoppas att de här rösterna ska ge en bild av mångfalden i Sápmi och hur människor lever med sitt arv och de samiska erfarenheterna, säger Birgitta Simma som själv är same.
Hon arbetade tidigare som stiftsadjunkt i Luleå stift med ansvar för teologiskt och praktiskt utvecklingsarbete inom samiskt kyrkoliv.
Vad är samiskt kyrkoliv?
– Samiskt kyrkoliv är det andliga rummet innanför ramen av den kyrka man tillhör, där samer själva får vara med och definiera innehållet för till exempel gudstjänsten på sitt eget språk, där predikan, liturgin och psalmer och böner är på samiska språk. Det handlar om att man tar med sig sin kultur och identitet till den kontext där man befinner sig. Det kan handla om att samiska barn sjunger i kör på sitt eget språk eller att konfirmander får fördjupas i sin identitet och kristen tro.
Att få höra en predikan eller att fira nattvard på sitt eget språk betyder mycket för att samerna ska bli mer delaktiga och synliga, menar Birgitta Simma. Hon tycker att man ska ta vara på kulturella uttryck såsom samisk musiktradition, konst, samisk poesi och berättartradition.
I boken beskrivs hur högtider som dop, konfirmation, bröllop och begravning kan se ut i en samisk kontext.
– De kyrkliga handlingarna är viktiga för det samiska folket och många reser gärna över Sápmis landsgränser för att närvara vid familjens och vännernas högtidsstunder.
Birgitta Simma hoppas att boken ska bidra med kunskap och nya perspektiv men också att den ska leda till färre fördomar mot samer eller andra som har en annan kultur.
– Kyrkans urfolk berikar och utvecklar kyrka och församling. Ju fler som får ta del av samernas erfarenheter, desto större blir utrymmet för samiskt liv i kyrkan.