Intervjun publicerades i Arguments produktkatalog 16 augusti, 2017
Hur ska man locka unga vuxna att samtala om livets utmanande frågor? Kanske genom att använda och hämta inspiration från Knäck koden. Det hoppas åtminstone författarna Fredrik Beverhjelm och Peter Lindberg.
Lund välkomnar med sol, friska vindar och cykelburna studenter som ser fram emot sommarlov. Ett stenkast från domkyrkan sitter stiftsadjunkt Fredrik Beverhjelm och stiftskonsulent Peter Lindberg och längtar efter semester. Men först ska arbetet med Knäck koden avslutas.
De har båda lång erfarenhet av att arbeta med ungdomar och unga vuxna: Peter blev klar församlingsassistent för trettiofyra år sedan och Fredrik har varit präst i snart tjugo år.
När de båda strålade samman i Lunds stift började tanken på ett gemensamt projekt gro. Hur använda upparbetad kunskap och kontakter för att entusiasmera andra som också arbetar med ungdomar? Resultatet blev Knäck koden, en handledning för de ledare som vill utveckla samtalet om livets stora frågor.
– Vi kände att det fanns ett behov för de här frågorna, oavsett om man var med i kyrkan eller inte, säger Peter.
I Knäck koden har de frågorna destillerats ner till tjugo nyckelord – koderna – som även utgör kapitelrubriker. Här hittar man ämnen som svek, kärlek, respekt, ilska, tro, motgångar och engagemang. Varje kapitel utgår från en av koderna och innehåller sedan ett antal nycklar – exempelvis historia, forskning och Bibeln – som ska stimulera till ett dynamiskt gruppsamtal.
– Jag tror att samtalet är viktigt, oavsett ålder. Vi behöver alla samtala, men speciellt unga människor. Jag är inte säker på att de i lika stor utsträckning sitter ner med andra människor och pratar om stora, djupgående frågor. Som kyrka tycker jag att vi måste ta ungdomar på allvar och börja där de är. Det här är ett sätt, säger Fredrik.
De båda tänker att Knäck koden ska fungera lika bra oavsett om man har kyrklig erfarenhet eller inte. Eftersom kodorden är allmängiltiga kan vem som helst utgå från dem för att reflektera över vem man är och vad som är viktigt i livet.
– Det tycker jag är vår uppgift primärt, inte att fråga människor vad de tror på. Att jobba och ge verktyg så att man kan vara en hel människa utifrån sina förutsättningar, säger Peter.
Inte sällan pratas det om hur svårt det är för kyrkorna att nå just unga vuxna, men Fredrik och Peter håller inte riktigt med. Visst, det är en grupp som är aktiva på många områden – idrott, skola och andra intressen upptar mycket tid – men det gäller för kyrkan att våga tänka annorlunda. Både vad gäller storlek på gruppen – kanske blir samtalet bättre om det »bara« är fem personer som träffas i stället för femton – och när man ska samlas. Fredrik nämner som exempel bibelstudiegruppen i domkyrkan som han varit ansvarig för. I flera års tid har runt tio ungdomar träffats varje vecka.
– Det är sånt som många säger att det inte går, men det är klart att det går. Det gäller bara att börja. Om man startar en samtalsgrupp får det inte vara på mina premisser som anställd, utan man måste lägga kartan efter målgruppen. Jag hoppas att den här boken kan påminna om påhittigheten. Att man faktiskt kan göra grejer, säger Fredrik.
– Jag tänker att boken är en inbjudan för att jobba med de ungdomar man redan har en relation till. Vi vet utifrån statistik att det finns många ungdomar i våra församlingar i det här åldersspannet, men de är inte grupperade. De har enskilda uppdrag och uppgifter, men saknar kanske den gemensamma plattformen att ses för samtal. Det skulle kännas väldigt positivt om den här boken kan få inspirera till att starta en sådan verksamhet, säger Peter.
Den som sett Fredrik Beverhjelms tidigare böcker – han har bland varit involverad i Konfirmandbibeln samt skrivit Alive, båda utgivna på Verbum – vet att han har stor förkärlek för populärkulturella referenser, så även i Knäck koden. Själv tycker han att det är en självklarhet och jämför med Jesus liknelser som han menar var dåtidens populärkulturella snackisar. Reklam, film, musik och spel fungerar som moderna liknelser som plockas upp och används i olika sammanhang.
– Man ska använda det man tror på, som har djup. Sen om det är dagsaktuellt eller tjugo år gammalt spelar inte så stor roll. Ingången får inte vara att man tar med något för att man tror att kidsen gillar det, utan det gäller att veta varför man gör det, säger Fredrik.
De två författarnas förhoppning är att Knäck koden ska locka pedagoger och präster att starta nya samtalsgrupper i kyrkorna, men också utmana dem att våga sig utanför det traditionella församlingsarbetet och inleda samarbete med exempelvis fritidsgårdar och idrottsklubbar för att nå nya målgrupper.
– Drömmen är att man kan få känna att boken har haft betydelse för någon. Det hade varit väldigt roligt om det en dag dimper ner ett mejl när någon berättar att det var tack vare det här materialet som de valde att börja arbeta med unga vuxna i församlingen, säger Peter.