Intervjun publicerades i Arguments produktkatalog 3 januari, 2022
Vad innebär det att vara kristen i ett sekulärt samhälle? Är Gud ett tillägg till ett sekulärt liv eller utgångspunkten för ett annat sätt att leva och tänka? Med boken Pilgrimens karta vill Magnus Malm uppmuntra kristna att reflektera och tänka mer.
– Vi behöver bönens kompass och tänkandets karta för att inte gå vilse, säger han.
Om det inte vore för en före detta ameri kansk president så hade den här boken kanske aldrig blivit skriven. Åtminstone fungerade utvecklingen i USA under åren 2016–2020 som en rejäl trigger för bokens tillkomst. I boken beskriver Magnus Malm hur han med skräckblan dad häpnad bevittnade »hur människor som kallade sig kristna hyllade en presi dent som varken i sitt personliga liv eller genom sin politik kunde uppvisa några likheter med Jesus från Nasaret«.
– Det visar på ett radikalt tvårums tänkande där tron och relationen med Gud är helt skild från synen på politik, ekonomi, samliv, karriär och så vidare. Med ett sådant tvårumstänkande blir begreppet kristna värderingar helt ur vattnat.
Författaren, journalisten och retreatle daren Magnus Malm befinner sig hem ma på gården utanför Vårgårda där den västgötska naturen har fungerat som in spiration i skrivandet.
I förordet beskriver han hur slyn utan för hans arbetsrum länge dolde utsikten över fältet mot ett skogsparti. Den upp vuxna slyn dolde även en vacker sten mur. När han började röja sly blev sikten plötsligt klarare. På samma sätt hoppas han att boken Pilgrimens karta ska kunna fungera som ett slags slyröjning.
»Syftet är inte att plantera nya tankar, snarare att röja bort sådana som står i vägen för det bibliska landskapet. Precis som med buskarna i stenmuren måste vi hjälpas åt i varje ny generation med att röja fritt så att evangeliet blir synligt«, skriver han.
Det handlar enligt Magnus Malm bland annat om att bli medveten om det problematiska tvårumstänkandet. Enkelt uttryckt innebär det att vi i västvärlden har en lång tradition av att försöka spärra in Gud i det »andliga« rummet och därmed försäkra oss om att han inte lägger sig i det offentliga rummet. En livssyn som möjliggör för personer som Donald Trump att under en »kristen« täckmantel förneka klimatkrisen, systematiskt ljuga och hetsa till våldsamt upplopp.
Den politiska situationen i världen har alltså fungerat som tändstoff till boken, även om boken egentligen inte handlar om partipolitik.
Budskapet är framför allt att kristna behöver reflektera över vad det egentligen innebär att tänka kristet och vad det innebär att gå en viss väg. Att välja att gå i en viss riktning betyder att man därigenom väljer bort andra riktningar. Varje vägskäl ger en möjlighet att gå i riktning mot målet, eller att avvika.
I boken återkommer han ofta till det engelska uttrycket »connecting the dots«, vilket enligt Magnus Malm handlar om att se samband och koppla ihop saker så att man ser den större bilden. Inte minst förmågan att se vad som inte hänger ihop och vad som stör bilden.
– Livet blir så lätt fragmentariskt, säger han.
Genom att urskilja ett större mönster i olika företeelser kan man upptäcka motsägelser och värderingar som inte går att kombinera med vilka övertygelser som helst.
Han tycker att bibelordet om att vi ska älska Herren av hela vårt hjärta och hela vårt förstånd sammanfattar detta väl.
– Det måste vara en självklarhet att använda sin hjärna, att våga fundera. Där behöver vi hjälpa varandra. Vi måste träna oss i att tänka kristet.
Magnus Malm konstaterar att alltför många unga kristna knappt klarar tre veckor på universitetet utan att de börjar ifrågasätta hela sin tro. Det kan enligt Magnus bero på att man inte har tränats i att tänka kritiskt och att miljön i församlingen inte har rustat unga personer för livet utanför.
– Universitetet är i sig ingen farlig miljö. Då är det farligare med dessa slutna rum. Om tron bara håller i skyddade miljöer så är det ingen tro att bygga på. Tron måste vara lika hållbar i en föreläsningssal som under ett lovsångsmöte. Det är ett minimikrav.
Han hoppas att boken ska fungera som en aptitretare för att få kristna att reflektera. Kanske kan boken också leda till att fler röjer slyn som skymmer sikten.
Om återutgivningen av Kännetecken
Magnus Malm ser tänkandet som vår andliga karta och bönen som vår andliga kompass. I återutgivna boken Kännetecken (som nu delats upp i två böcker) skriver han om bönen som en resurs i en vardag där »det inre och yttre flimret förstärker varandra« och där det kan vara svårt att höra Guds röst. Med hjälp av färdigskrivna böner kan det vara lättare att be. Boken Kännetecken innehåller de böner som han och hans fru brukar be.
– Det kan vara skönt att slippa använda sina egna formuleringar. Nyckelordet är att det ska vara enkelt. Genom att be med Bibelns ord tar jag in Guds röst i mitt inre kaos. Det är som att öppna fönstret till en större verklighet, säger han