Intervjun publicerades i Arguments produktkatalog 14 augusti, 2023
Hur hjälper man en vän som mår dåligt? Varför får vi ångest och vilka fallgropar ska man undvika när man vill stötta? Det är några av frågorna som Johanna Olander besvarar i häftet När en kompis mår dåligt.
– Jag hoppas att den som läser ska upptäcka att det finns flera bra sätt att finnas för en vän som inte mår bra, säger hon.
I en tid när den psykiska ohälsan är utbredd finns ett stort behov av mer kunskap om hur vi bättre kan hjälpa tonåringar som mår dåligt. I materialet När en kom-pis mår dåligt förklarar Johanna Olander på ett pedagogiskt sätt varför vi kan må dåligt och hur vi kan märka att någon kämpar med till exempel ångest eller nedstämdhet.
Som legitimerad psykotera-peut och handledare i psyko-socialt arbete möter hon ibland unga personer som upplever press, krav och ovisshet inför framtiden. Hon är även teolog och har arbetat 15 år som peda-gog i en församling. Mötet med barn, familjer, konfirmander och ungdomar har gett erfarenheter och bred förståelse för hur psy-kisk ohälsa kan ta sig uttryck. Johanna Olander är dessutom själv tonårsförälder och rör sig naturligt i en värld med många tonåringar – både de egna dött-rarna och deras vänner.
Materialet När en kompis mår dåligt innehåller fakta om stress och ångest och konkreta tips på vad man kan göra när man misstänker att en kompis inte mår bra. Råden fungerar även för den som vet vad kompisen går igenom: kanske en separa-tion, sjukdom i familjen eller att hen kämpar med en ätstörning. Ett grundläggande råd är att våga fråga om allt är okej. Man behöver inte krångla till det. Att säga något i stil med: »Jag har märkt att du inte har varit i skolan, jag bara undrar om allt är okej?« kan vara tillräckligt för att visa man att man bryr sig.
Om kompisen har varit med om något svårt kommer hen troligtvis att må dåligt under en längre period, även om det utåt sett kan verka som om kompisen mår bra. Därför är det viktigt att fråga igen när det har gått ett tag.
– En enkel fråga kan göra stor skillnad, konstaterar Johanna Olander.
Man behöver inte ha färdiga svar eller lösningar. Det viktiga är att visa att man ser att det är jobbigt, att finnas där och lyssna, menar hon.
En del tycker det är svårt att pra-ta om sitt mående med någon annan. Många är ovana vid att prata känslor och kan inte rik-tigt hitta ord för varför man mår som man gör. Johanna Olander betonar att man som vän be-höver vara den som tar initia-tiv: kanske föreslå att man kan komma hem till kompisen för att plugga eller kolla film ihop, ta en promenad eller träna ihop. Ett bra knep är att föreslå något som kan distrahera en stund, att dra med kompisen på något kul, menar Johanna Olander.
I häftet lyfter hon även fram att vi faktiskt kan påverka vårt eget mående, i alla fall till viss del. Det handlar bland annat om återhämtning, att göra sådant vi mår bra av. Det är även viktigt att försöka dra ner på – helst undvi-ka – sådant som kan trigga ång-est och öka oron. Det kan vara att använda nikotin, alkohol eller dricka för mycket energidryck.
Bland det viktigaste Johanna Olander vill förmedla är att vi alla mår dåligt ibland och att det är helt normalt. Att vara i tonår-en kan vara särskilt utmanande.
– Att kämpa med ångest är tufft, men ibland måste vi ty-värr ta oss igenom svåra saker, även om vi helst vill slippa och gå runt« det jobbiga. Ibland är det faktiskt helt rimligt att vi är ledsna, känner oro och är rädda, förtydligar Johanna Olander.
När vi mår dåligt kan det vara skönt att tillsammans med nå-gon annan försöka reda ut varför det känns som det gör. Johanna Olander är tydlig med att det finns stöd att få, och att man all-tid ska ta hjälp av en vuxen om kompisen till exempel pratar om att hen inte vill leva längre.
– Som vän måste du berätta för en vuxen som du har förtroende för. Det är alltid rätt att be om hjälp i livsviktiga frågor, säger hon.