Intervjun publicerades i Arguments produktkatalog 3 januari, 2022
Bibeln har något att säga oss i klimatkrisens tid. Det är författarna till boken Med alla levande varelser övertygade om.
– Vi vill visa att den kristna tron kan hjälpa oss att möta klimatkrisen med hopp och handlingskraft.
Vi har stämt träff i Varbergs kyrka ett stenkast från tågstationen. Annika Spalde kommer direkt med tåg från det internationella klimatmötet i Glasgow. Hon är trött efter den långa resan och intensiva dagar i Skottland. Dessförinnan har hon vandrat till fots från Vadstena till Glasgow för att uppmärksamma klimatfrågan. För diakonen Annika Spalde tar engagemanget för klimatet aldrig paus. Sedan hon 2006 såg filmen En obekväm sanning har hon ägnat sig helhjärtat åt frågor som rör hållbarhet, fred och omsorg om djur och natur och skrivit flera böcker i ämnet. Den här gången har hon skrivit en bok tillsammans med Fredrik Ivarsson, som är kyrkoherde i Varberg.
För Fredrik kom uppvaknandet kring klimatet något senare än för Annika.
– Sommaren 2018 blev en brytpunkt. Det var då skogarna brann och FN:s rapporter om klimatet och den biologiska mångfalden påvisade att situationen är akut. Sedan dess har jag burit på en sorg över det som vi är på väg att förlora, säger han.
– När jag började läsa Bibeln med de glasögonen och insåg att naturen finns med i hela Bibeln har nästan alla mina predikningar handlat om hur vi kan leva i klimatkrisens skugga. Jag vill förmedla att den kristna tron och klimatkrisen har med varandra att göra och att det finns ett sammanhang. Det ger hopp.
Att förmedla hopp är också ett av målen med boken. De betonar att hopp inte ska misstas för optimism eller sorglöshet. För Ivarsson och Spalde innebär hopp snarare en rörelse eller riktning.
Boken innehåller en vandring genom Bibeln, där författarna särskilt lyfter fram berättelsen om Noa och förbundet med Noa och alla levande varelser. Här finns också tips på övningar som kan få oss att känna mer förundran och vördnad inför skapelsen.
– I vår kristna tradition finns det mycket som kan hjälpa oss att låta denna andlighet ta form, säger Annika Spalde och nämner praktiker som att be utomhus, att pilgrimsvandra och att odla klosterinspirerade örter.
Bokens fjärde och sista del innehåller dagliga böner för skapelsen och alla levande varelser.
– Det är korta böner tänkta för vardagslivet – en form av förnyade tideböner, säger hon.
Fredrik Ivarsson hoppas att boken ska användas som en handbok.
– Vi kommer att leva med klimatkrisen i hela livet. Därför gäller det att hitta ett förhållningssätt.