Intervjun publicerades i Arguments produktkatalog 20 augusti, 2014
Vill du skriva 30 korta texter som kan bli följeslagare under en månads tid? Så löd frågan från Argument till Caroline Krook. Hon tackade ja, och resultatet blev en djupdykning i Olov Hartmans teologi. Vanmakt och allmakt blir därmed den andra boken i 30 texter-serien, som inleddes med Joel Halldorfs Tålamod och längtan.
Hur kom det sig att det blev texter med inspiration från just Olov Hartman?
– Olov Hartman har varit en av mina favoritteologer ända sedan min ungdom. I och med att jag sedan några år tillbaka är ordförande i styrelsen för Sigtunastiftelsen, där han har betytt så mycket, återkommer jag ofta till Hartmans texter. När jag fick det här uppdraget att skriva trettio texter var jag ju tvungen att ha någon tanke, någon idé om vad jag skulle göra. Jag provade en annan idé först men tyckte att det blev tråkigt, så när jag fick idén om Olov Hartman blev det plötsligt lätt att skriva.
Hur gjorde du urvalet av hans böner och texter?
– Jag tänkte att det skulle vara böner och texter som var tillgängliga för läsaren oavsett om man har tidigare utgåvor av Olov Hartmans litteratur eller inte. Jag valde texter och böner som finns lättillgängliga för vem som helst.
Kan du själv se någon röd tråd i dina texter?
– Ja, det finns det säkert. Jag har skrivit mycket andaktslitteratur av olika slag, och det är klart att det inte bara finns en Hartman-teologi utan även en Caroline-teologi. Den handlar om fördjupning och enkelhet.
Finns det något som utmärker Olov Hartmans texter?
– Titeln Vanmakt och allmakt är begrepp som är cenrala i hans texter. Det är korsets teologi, den utlämnande Guden, samtidigt den som har all makt i himlen och på jorden. I hans texter finns en tydlig närvaro i det svåraste svåra, i ångesten och världens katastrofer. Det är ingen bokmärkesjesus han presenterar, utan det är den lidande Guden, som lider med oss.
Vad har Olov Hartman betytt för dig personligen?
– Jag träffade honom första gången när jag var sjutton–arton år, på en kyrkospelskurs på Sigtunastiftelsen. Den kursen kom att få betydelse för mig, att jag kom med i kyrkospelsrörelsen i Lunds stift.
– Sen har det alltid varit så att när jag fastnat i predikoskrivandet, eller inte riktigt kommit vidare med en text, har jag kunnat gå till hyllan och bläddrat i någon av Olov Hartmans texter eller betraktelser och fått ny inspiration. Jag har känt att hans tänkesätt stämmer överens med och fördjupar mitt tänkesätt.
Vad har han betytt för svensk kristenhet?
– Han var banbrytare vad gäller ett tilltal i samtalston, till exempel i sina radiogudstjänster. Han hade författarkonferenser och drog in teater, konst och litteratur i kyrkan. Han menade att de existentiella frågorna ofta avhandlas på ett seriösare sätt från stadens scener än stadens predikstolar.
– Predikningar kan bli både förutsägbara och ganska ytliga, det är få som har gåvan att borra på djupet. Ibland underskattar vi också vår församling – vi tror att vi ska förmedla budskapet på ett förenklat sätt som gör att det blir ytligt. Man har större möjligheter på teatern att använda alla symboluttryck och tvetydigheter som man inte gör i predikstolen på samma sätt.
Du skriver i inledningen att du har en drivkraft att göra Hartman mer känd. Hur kommer det sig?
– Jag tycker att han har så mycket att ge. Mer än enbart psalmerna. Det är viktigt att han inte glöms bort eller försvinner.
Hur hoppas du att boken ska användas?
– Både av Hartman-kännare och av dem som inte känner honom. För att läsa de här betraktelserna behöver man inte känna till Olov Hartman, men det kan ju skapa nyfikenhet så att man vill slå upp psalmen eller kolla i bönboken efter bönen.
Till sist, vad händer i Caroline Krooks liv närmast framöver?
– Som pensionerad biskop har jag glädjen att kunna välja vilka uppdrag jag vill åta mig. Jag hade en väldigt tung arbetsbörda när jag var biskop, det var många saker jag hade velat göra, men som jag inte hade tillräcklig tid till: konst och kultur exempelvis. Nu föreläser jag ganska mycket, är ordförande för Sigtunastiftelsen och predikar regelbundet. Jag glädjer mig åt att arbeta lite lagom mycket. Jag behöver inte ha en fulltecknad almanacka utan kan välja de uppdrag som låter stimulerande.