Intervjun publicerades i Arguments produktkatalog 13 januari, 2020
Att pilgrimsvandra är sedan länge en viktig del i Magnus Malmgrens liv, både privat och i tjänsten som pilgrimspräst. I Välsigna min väg har han samlat drygt hundra böner som kan användas som inspiration under en vandring eller för den egna andakten hemma.
Sedan sommaren 2017 arbetar Magnus Malmgren som pilgrimspräst i Lunds domkyrka. Det är något av ett drömjobb för Magnus som alltid har älskat naturen. Han var aktiv i scouterna som barn och uppskattar fortfarande friluftsliv.
– Många av mina andliga erfarenheter är kopplade till naturen, säger han.
Under en pilgrimsvandring ges möjligheten att för en stund lämna vardagen och sänka tempot. Att vara i rörelse och lämna sitt invanda sammanhang sätter ofta i gång processer inom den som vandrar, oavsett om det är en kortare eller längre pilgrimsvandring.
Själv ser han pilgrimsvandringen som en slags andlig praktik.
– Man är del av en gemensam bön och ingår i någonting större. Att dessutom vandra tillsammans med dem man ber ihop med tillför ytterligare en dimension.
Som pilgrimspräst leder Magnus Malmgren arbetet vid Pilgrimscentrum Liberiet som nyligen återinvigdes efter att ha varit stängt för renovering sedan 2014. Det medeltida huset strax söder om Domkyrkan är en plats för andlig fördjupning och en mötesplats för pilgrimer.
Nu har han samlat ett urval av de böner som han har skrivit och som har använts under vandringarna. Flera av dem har tidigare varit publicerade på Pilgrimsvägens Facebooksida.
– Jag insåg att fler skulle kunna ha glädje av bönerna som inspiration i det egna bönelivet.
De drygt hundra bönerna rör sig kring ämnen som oro, tvivel, förlåtelse, smärta och hopp men berör också klimatångest, flyktingsituationen och politisk splittring.
– Det finns en samhällsorienterad ton i många av bönerna. I någon mening befinner vi oss alla i ett slags främlingskap och i exil. Det känns viktigt att få med det perspektivet i en bönbok, säger Magnus Malmgren.
Andra böner är skrivna i en slags dialog med den kristna bönetraditionen. Ibland utgår han från en psalmvers eller en äldre bön och anknyter till ett ämne, en person eller händelse som förknippas med en viss dag eller tid på året.
– Alla speglar på olika sätt min egen förankring i bedjande gemenskaper där bönen som livshållning övas från dag till dag. En del böner är inspirerade av vandringar.
De pilgrimsvandringar som har betytt mest är de han har gjort med konfirmander.
– Att vandra med unga människor är verkligen en andlig skola. Man får se med deras ögon, man får tillsammans öva sig i att sätta ord på tankar och erfarenheter som kommer fram under vägen. Man får dela tillit.