Intervjun publicerades i Arguments produktkatalog 21 augusti, 2019
I dag talas det allt mer om psykisk ohälsa. Många som ser ut att ha det bra mår egentligen ganska dåligt. Men skulle det kunna vara så att en del av det som kallas psykisk ohälsa egentligen är ett existentiellt skav, en frisk reaktion på att något i ens liv behöver få förändras, växa eller bli till?
Som själavårdare möter Kerstin Dillmar och Lars Björklund ofta människor som upplever att livet inte blev som man hade trott och hoppats. Orsaken kan vara sorg eller sjukdom, men lika ofta handlar det om en tydlig upplevelse av tomhet, meningslöshet eller en känsla av att livet har blivit fel.
– Det här skavet man känner inombords betyder att man söker efter någonting. Det behöver inte vara en psykisk ohälsa utan kan vara ett uttryck för att vi inte riktigt får plats i vårt eget liv, säger Lars Björklund när vi träffas över en fika på konditori Vetekatten i centrala Stockholm.
Han och medförfattaren Kerstin Dillmar har tagit tåget från Uppsala för att berätta om boken, som är en fristående fortsättning på böckerna Identitet och uppdrag – själavård när livet går sönder samt Kan du förstå mig? Om livet, frågorna och sorgen.
– Det kändes värdefullt för oss att få ta frågorna kring själavård vidare, säger Kerstin Dillmar, som är sjukhuspräst på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Lars Björklund är kaplan på Sigtunastiftelsen och har tidigare arbetat som sjukhuspräst.
I Rum för livet – att hitta språk för verkligheten konstaterar de att vi behöver rum där det finns plats för att uttrycka frågorna och tankarna kring livet.
– Det kan handla om ett avskilt rum dit man får komma och pröva sina tankar, eller att få komma till ett kyrkorum för att tända ljus och gestalta sin längtan efter hopp och framtid, säger Kerstin som liknar det existentiella skav många kan uppleva vid hur det känns att gå omkring i för trånga skor.
– Det blir svårt att ta sig fram och våra upplevelser av det vi är med om präglas av att varje steg gör ont.
Det existentiella skavet kan vara mycket jobbigt men det är ett adekvat svar på att något behöver förändras, på samma sätt som sorg är ett friskt svar på en förlust, menar de.
– Vårt uppdrag som själavårdare är att följa med in i det existentiella rummet. Ur sorg och förtvivlan kan något nytt födas, säger Lars Björklund.
De hoppas att Rum för livet ska ingjuta mod hos dem som jobbar nära människor i svåra livssituationer.
– Det är viktigt att hitta en gestaltning för det som berör oss på djupet, säger Kerstin Dillmar.