Intervjun publicerades i Arguments produktkatalog 10 januari, 2024
I ett alltmer individualistiskt samhälle har gästfrihet blivit en bristvara. Många har varken tid eller ork att bjuda hem andra. I ett större perspektiv leder det till ökad ensamhet och likgiltighet inför andras behov.
– Gästfrihet handlar om att dela vår sårbarhet, säger Per Arne Dahl som har skrivit en bok om gästfrihetens kraft.
Den norske författaren, prästen och tidigare biskopen Per Arne Dahl började skriva om gästfrihet i spåren av den stora flyktingvågen runt år 2015. Han berördes djupt av rapporterna om vådliga färder över Medelhavet och konstaterade med oro att landets flyktingpolitik handlade mer om att räkna antalet flyktingar än att välkomna dem.
– Djupast sett är vi alla flyktingar i den här världen och beroende av andra människors godhet och hjärterum, säger Per Arne Dahl på telefon från Vikersund, några mil nordväst om Oslo.
Han har bett att få flytta fram vår intervju en timme eftersom han och hans fru Anne fick oväntat besök av några vänner.
– Vänskap och släktskap betyder allt för oss, säger han med eftertryck.
I bokens förord beskriver han hur hans och Annes fem barn under uppväxten ibland suckade över alla gäster som passerade prästbostaden.
Att prioritera umgänge med andra och att ha ett öppet hem, oavsett om det gäller nya bekantskaper eller mångåriga vänner, har länge varit något av en livshållning för Per Arne.
Redan som åttaårig pojke fick han uppleva känslan av att bli inbjuden och välkomnad då han som nyinflyttad i en ny stad fick följa med en jämnårig pojke hem.
»Betydelsen av den här okomplicerade och inkluderande gästfriheten hoppas jag kunna bära med mig så länge jag lever«, skriver han i boken.
Mötet med den katolske teologen Henri Nouwens författarskap kom att påverka Per Arne mycket, inte minst när han i mitten av nittiotalet fick möjlighet att besöka den kommunitet i Toronto där Nouwen var ledare. Här levde friska och sjuka i alla åldrar tillsammans, utifrån principen att alltid erbjuda främmande rum, måltid, värdighet och respekt. Att komma till S:ta Clara kyrka i Stockholm och se deras öppna kyrka blev en liknande aha-upplevelse.
Per Arne började läsa allt han kom över om gästfrihet – till exempel Karen Blixtens Babettes gästabud och Victor Hugos Les Misérables. I sin bok Gästfrihetens kraft återger Per Arne en del ur dessa berättelser och konstaterar att villkorslös gästfrihet har potential att förändra en annan människas liv.
I boken reflekterar Per Arne över begreppet gästfrihet ur flera perspektiv. Här finns tankar om norsk invandringspolitik där kritiken bitvis är skarp. Han skriver också om vikten av att ha en välkomnade attityd när det gäller andra grupper som kan uppleva utanförskap, exempelvis homosexuella och hemlösa. Han pekar på vikten av att som kyrka vara gästfri och menar att motsatsen till gästfrihet är ett alltför trångt utrymme där det inte finns plats för olika åsikter.
Inte minst skriver Per Arne om gästfrihet som livsstil och förvandlande kraft – inte bara för den som får ta del av gästfriheten.
– Gästfrihetens hemlighet är att den är en gåva till både värdar och gäster. Gästfriheten gör något med människor. Den får oss att öppna oss för varandra, säger Per Arne som har en tydlig förhoppning med boken: att utmana människor till fler vardagliga möten i varandras hem.
– Gästfrihet behöver inte kosta mycket pengar, men det kostar att vi behöver ta initiativ till dessa enkla möten.
Han konstaterar att många människor varken orkar eller vill bjuda hem människor, eftersom man känner sådana krav på att imponera med påkostad mat och ett vackert inrett hem.
Hur kan man vända detta?
– Vi behöver fokusera mindre på gourmetmat och dyra viner och mer på andra och andras behov. Börja med att bjuda in någon eller några till en enkel kvällsmat en kväll i veckan. Jag vet nästan ingen bättre medicin mot ångest, oro och ensamhet än att dela måltid och en trygg gemenskap. Gästfrihet är världens hopp, både lokalt och nationellt, säger Per Arne Dahl.