Intervjun publicerades i Arguments produktkatalog 13 januari, 2025
I Inför ditt levande ansikte låter Magnus Malmgren läsaren följa med på en vandring genom kyrkoåret. Boken innehåller 120 böner med teman kopplade till de olika söndagarna.
– Jag hoppas att den som söker ord för sin egen bön kan ha nytta av dessa böner, säger Magnus Malmgren.
Inför ditt levande ansikte kan användas på flera olika sätt: i samband med den egna andakten eller under en pilgrimsvandring. Kopplingen till pilgrimslivet finns med i många av bönerna, även om pilgrimstemat inte är lika tydligt som i hans förra bönbok Välsigna min väg. Författaren, Magnus Malmgren, är pilgrimspräst i Lunds stift och leder arbetet vid Pilgrimscentrum Liberiet som ligger strax söder om domkyrkan. Den röda tegelbyggnaden som uppfördes på 1400-talet är ett centrum för andlig fördjupning och en mötesplats för pilgrimer.
När vi talas vid sitter Magnus Malmgren vid sitt skrivbord på kontoret i Domkyrkoforum – en modern byggnad alldeles intill domkyrkan. Annars är han oftast på språng, till exempel för att leda någon vandring eller för att undervisa och inspirera andra om pilgrimsvandringar. Hans arbete handlar mycket om att nätverka med andra aktörer – alltifrån kyrkor i andra länder till myndigheter som Naturvårdsverket.
Bönerna i boken har vuxit fram ur hans eget pilgrimsliv.
– Jag tycker att bokens titel Inför ditt levande ansikte är en bra beskrivning av vad bön är: ett relationsspråk. Bön handlar om att vara sedd.
Bönerna i det första kapitlet vill hjälpa läsaren att skapa rum för egna tankar och har fått rubriken Intoning, vilket även är namnet på den allra första bönen i boken:
Jesus,
du som ber för mig,
du som ser mig
och känner min längtan,
hjälp mig att möta min nästa
med samma omsorg,
med samma öppna
och varsamma blick.
Jag lägger mig själv i dina händer.
De resterande 119 bönerna har olika teman utifrån kyrkoåret. I Mariabönerna lyfts teman som kärlek, lydnad och ansvar. Det avslutande kapitlet har välsignelse som samlande tema.
Bönboken har fått undertiteln En pilgrimsvandring genom kyrkans år. Magnus Malmgren använder ofta kyrkoåret som ett pedagogiskt redskap, bland annat i arbetet med katekumener.
– Jag tycker att det är spännande att leva i kyrkoårets rytm. Det finns tematiska enheter i kyrkoåret där olika motiv glider upp till ytan under olika söndagar. Tillsammans skapar söndagarna en sammanhängande berättelse som bildar en helhet av kyrkoåret, säger han.
Sedan flera år tillbaka har Magnus Malmgren haft som mål att skriva en bön om dagen. Bönerna kommer till honom på olika sätt. Inte sällan har bönerna vuxit fram utifrån aktuella händelser, även om han undviker att skriva situationsbaserat, eftersom bönerna då riskerar att få en alltför kort hållbarhet. Flera av bönerna har en samhällsorienterad ton.
– Många av bönerna handlar om våra relationer till och vårt ansvar för varandra. Om att vara medmänniska, att vara lyhörd och ta ansvar för skapelsen. Några är böner om befrielse för de förtryckta, medan andra talar om beskydd för dem som saknar trygghet. Andra böner handlar om att Gud går in i kampen för rättvisa och fred.
Magnus Malmgren pilgrimsvandrar minst en gång i veckan, ofta utmed någon av lederna runt Lund, Malmö och på Österlen. Några gånger om året gör han längre vandringar. Han uppmuntrar andra att vandra med kyrkoåret och vill med bokens hjälp peka på hur man kan anknyta till de aktuella högtiderna under pilgrimsvandringen.
– I Lund är pilgrimsvandringen en del av församlingens gudstjänstliv och fungerar som en del av firandet av olika högtider. Det tycker jag är ett givande sätt att tänka kring pilgrimsvandring.
Händer det att du vandrar utan att be eller hör bönen och vandringen alltid ihop för dig?
– Jag tror att bönen alltid vetter mot vandringen och vandringen mot bönen. Det är inte alltid med ord som bönen finns med. Det kan lika gärna vara med sinnena och kroppen som bönen formas, säger Magnus Malmgren.