Intervjun publicerades i Arguments produktkatalog 13 januari, 2020
Hur kan kyrkan arbeta strategiskt med diakoni, och hur förtydligar man diakonens roll? Det är några av frågorna som tas upp i boken Vägledning för diakoni.
Vägledningen har tagits fram inom projektet Diakoni och välfärd på uppdrag av Kyrkostyrelsens arbetsutskott. Tillsammans med utredaren Miriam Hollmer har Magnus Bodin analyserat material som under tre års tid har processats fram i ett stort referensnätverk, i nära samarbete med stift, församlingar och andra diakonala organisationer. Resultatet är en praktisk handledning som är tänkt att underlätta arbetet med församlingens diakoni.
– Eftersom begreppet diakoni är mångfacetterat finns det risk för missförstånd. Någon kanske talar om diakoni som förhållningssätt medan någon annan syftar på församlingens diakonala verksamheter, säger Magnus Bodin som just den här dagen befinner sig på Kyrkokansliet i Uppsala. Här jobbar han strategiskt med diakonifrågor för Svenska kyrkan. Tidigare har han bland annat arbetat inom både församling, socialtjänst och som diakon på Fryshuset i Stockholm.
Magnus Bodin är förutom diakon även musiker och har spelat in flera skivor på diakonalt tema. Den senaste, Dricker vatten ur en bäck, kom i november 2019. Att använda sig av musik och kultur i det diakonala arbetet är självklart för Magnus Bodin.
– Kyrkans diakonala arbete handlar inte bara om att »plocka upp« utan också om att bygga upp, genom förebyggande satsningar som exempelvis körer och andra gemenskapsfrämjande aktiviteter. Det kan vara allt från kulturupplevelser till öppna mötesplatser – sådant vi ibland kallar för trivseldiakoni. Att människor trivs med livet, finner mening och framtidshopp, kan i sin tur förebygga psykisk ohälsa, ofrivillig ensamhet, missbruk och gängkriminalitet, säger han.
Främjande insatser står alltså inte i motsats till annan typ av mer problemfokuserad diakonal verksamhet, betonar han. Att visa omsorg om människor som drabbats av sorg, sjukdom eller annan allmänmänsklig problematik har sin plats i församlingen, liksom att hitta strategier för att bemöta mer allvarlig social eller psykisk problematik.
Oavsett vilka områden församlingen fokuserar på är det viktigt att man har en medvetenhet kring varför man gör det man gör.
– Jag hoppas att boken ska kunna vara en inspiration i församlingars diakonala uppdrag och bidra till reflektion och tydlig struktur. Hur man än väljer att utforma arbetet så är det viktigt att kunna motivera och förklara det, också på detaljerad nivå.