Intervjun publicerades i Arguments produktkatalog 13 september, 2021
Får det lov att vara en smarrig småpratsgratäng eller några tankeväckande tapas? I Kokbok för diakoni finns recept på de flesta pedagogiska rätter som kan behövas i kyrkans barnverksamhet.
Receptsamlingen är ett resultat av det treåriga projektet Fokus diakoni, där tre församlingar i Strängnäs stift har arbetat fram några konkreta uppslag för att utveckla diakoni i barnverksamheten. När de många förslagen presenterades väcktes idén om att sätta ihop dem till ett slags kokbok innehållande ett antal diakonala rätter.
– Poängen är att det ska vara så lätt som möjligt att hitta tips och övningar som hjälper barnledare att arbeta utifrån ett diakonalt förhållningssätt, säger Birgitta Lounela som är stiftsdiakon i Strängnäs stift.
Tillsammans med kollegan Helena Åhlin, stiftspedagog, har hon skrivit boken som förutom 23 recept också innehåller reflektionsövningar med syfte att öka medvetenheten kring diakoni i arbetet med barn och unga.
Tipsen är utformade som recept med tydliga instruktioner. »Välkomnande varm entrérätt« handlar om att se och bekräfta alla barn som kommer till en samling. Receptet »Smakrik vardags-soppa« är en övning som går ut på att ta reda på mer om barnens vardag och livsvillkor, för att bli bättre rustade inför de behov som kan finnas i barngruppen. Helena och Birgitta lyfter fram vikten av att se helheten genom att intressera sig för i vilket område barnen bor och hur situationen på skola och förskola ser ut.
– Ett diakonalt förhållningssätt är inte en egenskap som man har eller inte har utan något man måste träna på för att bli bättre. Kunskap om barnens omvärld är en viktig sak. Bemötandet likaså, säger Helena Åhlin.
Ett gott bemötande kan till exempel handla om att uppmuntra ett inkluderande samtalsklimat. Receptet »Smarrig småpratsgratäng« fokuserar på samtalets roll bland deltagarna. Genom att vara uppmärksam på vilka ämnen som kommer upp och hur stämningen är kan man stärka det som gynnar en god diakonal atmosfär i gruppen. Förhoppningen med boken är att hjälpa ledare i barnverksamhet att komma vidare och att synliggöra det viktiga arbete som redan görs.
– Vi vill uppmuntra dem som jobbar med barn att vidga vyerna, säger Birgitta Lounela.
Recepten går enkelt att använda även i andra sammanhang.
– Det är lätt att byta ut ingredienser för att anpassa recepten efter eget tycke och smak, säger Helena Åhlin.