Intervjun publicerades i Arguments produktkatalog 10 januari, 2024
Kvinnorna i Bibeln fortsätter att tala till Charlotte Frycklund. I sin nya bok fokuserar hon på böner som Bibelns kvinnor uttrycker i ord och handling.
– Kvinnorna ber inte alltid med ord utan med det de gör. Det är böner hämtade rakt ur livet, ofta vid förtvivlade ögonblick. Jag hoppas att dessa bönesystrar kan inspirera andra att be på nya sätt, säger hon.
Under arbetet med Bibelns kvinnor och Marias många systrar djupdök Charlotte Frycklund i kvinnliga livsöden i Bibeln. När hon började lära känna Bibelns kvinnor, också de som mest anas i skuggorna, blev det än tydligare hur lite kvinnorna säger. Samtidigt framträdde ett fascinerande mönster: många av de kvinnor som faktiskt talar, talar med Gud.
Det här väckte Charlottes intresse, och en ny bokidé började ta form.
– Jag ville utforska vad det som kvinnorna och Gud säger till varandra kan betyda för oss i dag, berättar Charlotte Frycklund på telefon från Uppsala där hon arbetar som nätpräst på Kyrkokansliet.
Den nya boken, Be med Bibelns kvinnor, innehåller 40 böner med utgångspunkt från kvinnor som Hagar, Rut och Ester. Med varje bön följer Charlottes tankar och en berättelse om kvinnans historia. Varje kapitel avslutas med en välsignelse.
– Även om man inte kan instämma i bönen kan man ändå ta emot en välsignelse. Jag tror att vi alla behöver bli välsignade, på den plats där vi befinner oss just nu.
De utvalda bönerna pekar på olika saker och rymmer allt från förtvivlan och vanmakt till glädje och förundran. Gemensamt är den öppenhet som kvinnorna genom bönerna visar. Vi får ta del av deras känslor och tankar, och Charlotte konstaterar att kvinnornas berättelser »spritter av liv«.
– Det finns jättemånga böner som inte är så strukturerade. Många böner skulle lika gärna kunna vara hämtade ur min vardag och mitt liv. Bibelns kvinnor bad »akutböner« precis som vi gör i dag när något hemskt håller på att hända. Det finns inbyggt i oss. Jag hoppas att fler kan ta med sig det här språket, där bön är något väldigt naturligt.
En av Charlottes favoritböner är Rebeckas klagan till Gud under hennes graviditet med Esau och Jakob. De fyra korta orden »Jag står inte ut« går att säga på en utandning men säger samtidigt väldigt mycket.
En text som kändes extra viktig att skriva var den om Pinechas hustru. Under en och samma dag tvingades Pinechas hustru uppleva att både hennes man, svärfar och svåger dog. Dessutom lyckades fienderna stjäla arken.
I 1 Sam 4:19–22 berättas det att Pinechas hustru, som var långt gången i sin graviditet, blev så oroad att hon kröp ihop och började föda barnet. Vi får också veta att hon dör under förlossningen.
– Det berörde mig starkt att hon födde sitt barn i sorg, chock och utsatthet. Med orden »Härligheten har vikit från Israel« sätter hon ord på tre fruktansvärda saker som har hänt under samma dag. Hennes bön har många beröringspunkter till dessa tider av vanmakt och oro, där vi ser hur hatet växer i samhället – både här i Sverige och i andra delar av världen. Det är en bön för livets värsta stunder.
Andra böner i boken förmedlar i stället glädje och hopp, som när Maria från Magdala utropar »Rabbouni!« när hon förstår att mannen hon möter inte är en trädgårdsvakt utan den uppståndne Jesus.
– Detta enda ord bär så mycket. Med detta lilla ord förstår vi att Jesus är den som har lärt henne allt. Hon får dessutom uppdraget att berätta för andra om att han är uppstånden. För mig visar denna bön, detta enda ord, på att Gud alltid är nära och alltid går att upptäcka när vi känner igen vår relation med Gud.
Charlotte Frycklund hoppas att boken ska inspirera andra att be mer, men också att den ska väcka intresse för människorna som vi möter i Bibelns berättelser.
– Jag tycker att de bibliska kvinnornas böner är viktiga för oss i dag. De påminner oss om att det finns en bönegemenskap som går över tid och rum, och om att vi som mänsklighet står inför samma frågor från år till år.