Intervjun publicerades i Arguments produktkatalog 17 januari, 2018
I journalisten Carl-Henric Jaktlunds texter löper uppmuntran som en röd tråd. Förhoppningen är att de med liten tro ska våga tro lite mer.
Carl-Henric Jaktlund har kommit att bli en av svensk kristenhets mer välkända profiler. Dels genom sina böcker som på olika sätt tar upp sökandet efter en balanserad tro som bär bortom ungdomsåren, dels genom sina krönikor och ledare i tidningen Dagen. Många av texterna har delats i sociala medier och kommenterats flitigt, ibland till Carl-Henrics stora överraskning.
– Ibland tänker jag att den här texten borde väcka reaktioner, men så händer ingenting. Och ibland förvånar det när en viss text upprör eller uppmuntrar extra mycket. Men skriver jag om flyktingfrågan eller något om Sverigedemokraternas politik så kan jag räkna med att det smäller till i mejlboxen. Även frågor som rör sig nära människors liv och vardag, exempelvis om tro och församlingsliv, kan få stor uppmärksamhet, säger han.
Ett bra krönikeämne enligt Carl-Henric är något som berör honom själv, något som engagerar och väcker en längtan efter att ta reda på mer.
– Jag tycker att det blir som bäst när jag själv är berörd; då tror jag att det även engagerar andra. Oftast föds en krönika utifrån att jag möter något, ser något eller lyssnar på något som sätter igång tankarna. Det är inte så ofta jag bestämmer att jag ska skriva utifrån ett specifikt ämne.
I Hjärtefrågor har Carl-Henric samlat fyrtio texter som alla publicerats i Dagen. Flera trådar återkommer genom texterna, som krokar i varandra på ett naturligt sätt när de nu sammanställs i en bok.
Till exempel ifrågasätter han om bilden av svenskarna som väldigt sekulariserade stämmer. Visst, medger han, det går inte att komma ifrån att förståelsen och kunskapen om kristen tro blivit mindre i och med att kyrkan skilts från staten och skolorna inte längre har kristendomsundervisning och andakter. Men påståendet stämmer inte om man menar att svensken helt avfärdar tanken på att Gud eller en högre makt kan finnas.
I stället menar han att alla har en tro men på olika saker. Och han tror att långt fler än de som är bekräftade av kyrkan, eller känner sig bekräftade av kyrkan, rör sig inom en kristen livsåskådning. Men kanske känner man själv inte att man duger, att man inte tror på rätt sätt eller tillräckligt mycket. Kanske har man även fått den känslan från kyrkan. Just de människorna ligger Carl-Henric extra varmt om hjärtat.
– De som behöver uppmuntras i sin tro finns både utanför och innanför kyrkans väggar. Det räcker gott att börja med den lilla tron man har, det är ett tema jag ständigt återkommer till och jag har sett det som min uppgift att hjälpa och lyfta de som säger att de inte är så troende. Att försöka skaka om dem och säga att »Är du inte lite mer troende än vad du trott? Är det inte så att du borde tvivla på ditt tvivel?«
Det är ingen tillfällighet att det i Carl-Henrics skrivande återkommer en längtan att försöka göra kristen tro tillgänglig och begriplig för alla, att han skriver om en tro som försöker navigera mellan alla tvärsäkra övertygelser. I mångt och mycket skriver han för och till sig själv.
– Jag har funderat mycket över var jag tar vägen med min tro, hur den ska gestaltas och vad som är sant. Mina böcker har till stor del uppstått ur känslan av vilsenhet och litenhet i många av frågorna som rör sig kring tro och liv. Det har varit viktigt för mig att reda ut hur jag ser på de här frågorna och då tänker jag att jag kan ställa resultatet till förfogande för andra så att tankarna kan få vara till hjälp även för dem.
I våras slutade Carl-Henric på Dagen efter tretton år för att ta över ledarskapet för Alpha Sverige. Ett jobb han tycker passar perfekt utifrån hans ambitioner att nå dem som vill utforska kristen tro. Hans utgångspunkt är tydligheten med vad man själv tror på (eller inte tror på) kombinerad med en nyfikenhet inför vad andra tycker skapar förutsättningar för att det blir intressanta och spännande samtal. På samma sätt hoppas han skapa funderingar och starta samtal bland dem som tar del av hans Hjärtefrågor.
– Förhoppningsvis kan texterna vara till nytta för många och starta samtal både mellan människor och mellan människor och Gud, säger han.