Intervjun publicerades i Arguments produktkatalog 1 juli, 2020
Skapelsen, frälsningen och hotet mot miljön. Det är några av ämnena som berörs i musikalen Himlen är här.
– Framför allt vill vi lyfta fram hoppet. Gud har inte lämnat sin skapelse åt sitt öde, säger Linda Sandström.
Till vardags arbetar Linda Sandström som musiker i Dalvikskyrkan i Jönköping. För några år sedan deltog hon i Anders Frostensson-stiftelsens Psalmskola och lärde känna Bertil Murray som är präst, författare och poet. En tid senare skrev de tillsammans sången Himlen är här, och en tanke om att göra något mer av sången började gro.
– Jag fick en idé om att skriva en musikal om det vi vanligtvis kallar frälsningshistorien. Några månader efter att jag hade presenterat min idé för Bertil fick jag ett i stort sett färdigt sångtextmanus med utgångspunkt i skapelsens början och avslutning i framtiden. Däremellan hade Bertil vävt in människans svek mot Gud och skapelsen, Guds löfte om en räddningsplan och berättelsen om Jesus som föddes till jorden, sammanfattar Linda, som blev oerhört berörd när hon första gången läste Bertils manus.
– Det fanns ett djup, samtidigt som hela musikalen visar på hoppet: att Gud älskar sin skapelse och har lovat att allt ska sluta väl.
Nu påbörjades en process där hon tonsatte Bertils texter.
– Drivkraften har varit att förmedla budskapet och göra det lätt för andra att ta till sig innehållet i texterna. Musikalen ska vara enkel att både öva in och framföra.
Resultatet blev åtta körsånger som knyts ihop av ett antal betraktelser. Till musikalen hör också några enkla danser, koreografier och ett kortare drama. Sångerna är skrivna för barnkör tillsammans med blandad kör, med noter för solist, flöjt, piano, cello och kompgrupp. Tanken är att sångerna ska sjungas av barn och vuxna tillsammans.
– Vi ville göra något för alla åldrar. Jag tycker att det är ett jätteroligt koncept, även om det var en utmaning. Sångerna måste fungera att sjunga, samtidigt som barnen ska kunna ta till sig innehållet i sina hjärtan, konstaterar Bertil Murray.
Han beskriver handlingen som «en mycket snabb vandring i mänsklighetens historia«.
– Vi vill förmedla att Gud bär sin skapelse och att Gud håller allt i sina händer, oavsett hur mörkt allt ser ut, säger han.
Linda Sandström tror att många barn kan relatera till sångerna i musikalen, eftersom det är frågor som ligger väldigt nära de flesta: frågor om meningen med livet, ensamhet och klimathotet.
– Min längtan är att barnen ska känna en trygghet och kanske hitta en tro som bär.