Intervjun publicerades i Arguments produktkatalog 2 juli, 2020
En personlig samling reflektioner och anekdoter där den judiska tron och läran genomsyrar allt. Så beskriver radioprofilen och copywritern Annebelle Gyllenspetz boken I morgonvinden.
Annebelle Gyllenspetz var 19 år då hon första gången besökte en synagoga. Mötet med föreståndaren som lade handen på hennes huvud och sa »förbli judisk mitt barn, förbli judisk« fick henne att våga gå i en ny riktning. Längtan efter att bejaka det judiska arvet hade funnits där länge.
»Att vara jude är för mig att välja en högre kvalitet på livet, en svårare skola och en stark och intensiv relation till det gudomliga«, skriver hon i förordet.
Att ständigt utvecklas är en viktig drivkraft för Annebelle.
– Det är som om något inom mig hela tiden ropar »lär dig mer!« förklarar hon när vi hörs på telefon en förmiddag i april.
Göteborg är liksom Sverige och stora delar av världen mitt i den pågående coronapandemin. Annebelle tycker sig märka att fler än någonsin känner ett behov av att söka sig inåt.
Hon är tacksam för den trygghet som hennes tro ger och för möjligheten att hitta djup mening i Bibelns berättelser.
– Det ger mig en sådan stark känsla av glädje och tillhörighet.
Med boken I morgonvinden hoppas hon kunna förmedla tröst och inspiration, men också kunskap. Hon upplever att många är intresserade av att lära sig mer om judiska högtider och traditioner.
Det var i samband med en föreläsning i Råslätts kyrka i Jönköping för drygt nio år sedan som Annebelle fick en förfrågan om att hålla morgonandakter på judiska teman för Sveriges Radio.
Efter en viss vånda svarade hon ja, och fram till i dag har hon hunnit spela in ett sjuttiotal andakter. Boken innehåller det bästa ur hennes produktion för Sveriges Radio P1 mellan åren 2011 och 2020.
– Det har varit en otrolig resa. För varje program har jag lärt mig mer om mitt judiska ursprung. Efterfrågan har varit motorn i allt mitt lärande, säger hon och beskriver drivkraften att förklara och berätta som ett slags kall.
I boken går hon igenom de judiska helgerna i kronologisk ordning, men börjar med shabbat som återkommer varje vecka. Därefter följer reflektioner på olika teman.
– Judendomen uppmuntrar varje människa att sträva efter att bli den bästa versionen av sig själv. Den tanken är viktig för mig, och jag vill gärna ge den vidare.