Intervjun publicerades i Arguments produktkatalog 1 juli, 2020
Violinpedagog, riksspelman, sångerska och kompositör – Anette Wallin har många strängar på sin lyra. Nu har hon tonsatt sin första mässa.
Det var efter en konsert i Träslövs kyrka i Varberg som Anette Wallin fick frågan om att skriva ny mässmusik till Träslövs församling namngiven Vi öppnar våra hjärtan. Hon tackade ja till erbjudandet med ödmjukhet och viss bävan.
– Innan jag satte igång med det här projektet hade jag inte så mycket koll på liturgin. Det här med prefationer var till exempel en helt ny erfarenhet för mig, säger hon när vi träffas i Rosenfredsskolans aula i centrala Varberg.
Genom de höga fönstren skymtar man Varbergs fästning och havet. Här på Kulturskolan har Anette Wallin sin arbetsplats sedan 18 år tillbaka. Förutom att undervisa i fiol ägnar hon mycket tid åt det egna musicerandet. Kärleken till folkmusiken har följt henne sedan hon var en liten flicka.
– Jag är uppvuxen med en pappa som var fiolspelman och vissångare. Jag var bara sju år när jag började uppträda med honom, berättar hon.
År 2010 kom plattan Livets dans med Anette Wallins egna sånger och folkvisor. Även den nyskrivna mässan går i folkvisans ton.
– Det fanns en önskan om att musiken skulle hänga samman och det har jag tagit fasta på. För mig var det också viktigt att det skulle kännas lätt och naturligt att sjunga texterna.
Inspirationen till melodierna har hon hämtat under promenader utmed havet.
– Vissa moment under mässan var extra kluriga att tonsätta, till exempel den del som kallas Gloria. Jag funderade ganska mycket på den delen, berättar Anette Wallin som ändå överraskades av hur roligt det var att tonsätta texterna.
– Det är vackra texter som håller än i dag. Jag har varit mån om att musiken ska förhöja budskapet i texterna och att du verkligen ska känna det du sjunger, säger Anette Wallin med eftertryck.
Hon är tacksam för möjligheten att kunna använda musiken för att sätta ord på det andliga.
En del satser har gjorts i flera varianter för att kunna användas under olika högtider.
– Jag har till exempel gjort fem olika hallelujarop. Någon än mer innerlig och eftertänksam medan ett annat hallelujarop har mer av festkaraktär, för att kunna användas vid till exempel påskdagen. Sanctus har också fått två varianter: en i dur och en i moll, säger hon.
Många satser har fyrstämmiga körarrangemang, om kyrkokören vill förgylla genom flerstämmig sång.
Anette Wallin har även komponerat en egen slutpsalm som heter Låt oss tacka.
– Den handlar om att vi får gå hem från gudstjänsten i förtröstan; välsignade och styrkta.