Intervjun publicerades i Arguments produktkatalog 21 januari, 2019
Varifrån kommer idén till den här boken?
– I den miljö jag lever i på Bjärka-Säby märker vi hur mycket det gör att vi tar vara på fastetiden. Det är en gammal praxis i kyrkan som upplivats på senare år, att ha någon bok som man läser under fastan och som vetter åt det som är just fastans syfte: fördjupning och att rikta mitt liv mot påsken. Jag har gjort böcker tidigare som varit inriktade på fastan, men inte av det här slaget där det är en text att läsa för varje dag i Spåren till det fördolda.
Boken argumenterar inte för att man ska fasta, eller ger några praktiska tips. Varför?
– Jag har varken någon ambition eller önskan om att formulera råd och regler. Jag vill stimulera och uppmuntra längtan, motivation och eftertanke för var och en att finna sin egen väg. Fastan behöver någon form av konkretion, fastan har att göra med kropp och sinnen. Där ger jag några ledtrådar till hur man kan tänka för att finna en form och uttryck för sin egen fasta. Fastan i dess olika former är bara ett medel, målet är något annat.
– Det händer något med den som tar tag i fastan på allvar: någonting börjar spira. Och det som börjar spira är en förnyad kärlek till Gud, till allt som lever och andas. Det är målet med fastan.
– För mig är begreppet eftertanke och eftertänksamhet centralt när jag tänker på fastan. Det är en tid att stanna till, dämpa farten, tänka efter, tänka över, tänka igenom och orientera sig. Var befinner jag mig? Vad har hänt i mitt liv den senaste tiden, vart är jag på väg? Det är det som fastan handlar väldigt mycket om och där är den en gåva till oss.
Vad har du för förhoppning med den här boken?
– När jag skriver gör jag det egentligen mycket för min egen del, jag skriver sådant som jag behöver arbeta med i mitt eget liv. På ett sätt räcker det. Om någon genom att läsa detta kan få stöd för sin längan, är jag glad.Det är framför allt det jag önskar göra. Ge stöd till längtan, till uthålligheten, till de långa linjerna.