Mia Börjesson är utbildad socionom och har en master i socialt arbete, med mångårig erfarenhet av att arbeta med tonåringar och deras närstående enskilt och i grupp. I tjugo år arbetade hon inom kommunal verksamhet, som ungdomssekreterare och kurator på ungdomsmottagning. Sedan början av 2000-talet driver hon ett eget företag där arbetet består av bland annat föredrag, handledning och samtalsmottagning. Hon är en flitigt anlitad föreläsare även i Norge.
I sitt arbete utgår Mia från från det salutogena förhållningssättet och använder friskfaktorer och bemästringsstrategier i mötet med människor.
Jag ser mig som en ”detektiv” i samtal med andra, där möten går ut på att söka och finna kompetenser och resurser. Dessa är ibland synliga och medvetna, men hos alla finns också kompetenser och kraftkällor som är dolda. Det är min roll som detektiv att se till att de kommer fram. Vi vet inte allt om oss själva och därmed är samtal och coaching ofta ett spännande och intressant uppdrag.
Därför deltar Mia även i projekt vars mål är att skapa bra psykosocial miljö. Hon har också initierat och varit med i uppbyggnaden av projekt ”Drömmarnas hus” i Moldavien, ett hem för flickor för att förebygga trafficking.
Mia beskriver sig själv som intresserad och nyfiken. Hon gläds över familj och vänner som betyder mycket, och är glad över förmånen att ha kollegor som inspirerar och engagerar sig.
Själv säger Mia att hon verkar i ”tillsammansbranschen”. Ensamma klarar vi en del – men inte allt. För att nå dit vi vill och kunna förverkliga drömmar eller önskningar behöver vi varandra. Tror på samarbete, medverkan, dialog, vänskap och tillit.
Vikänsla är lika viktigt som självkänsla!